Museum Jan Heestershuis is gesloten in verband met het ombouwen van de expositie.
Vanaf dinsdag 10 september is de expositie Stof tot Nadenken, Textiel op de keper beschouwd te zien.
Vanaf dinsdag 10 september is de expositie Stof tot Nadenken, Textiel op de keper beschouwd te zien.
De collectie geeft een mooi beeld van het leven van Jan Heesters als kunstenaar en zijn tijdgenoten. Vanzelfsprekend bevat de collectie kunstwerken van de Schijndelse kunstenaars Jan Heesters en Dorus van Oorschot. Daarnaast is er grafisch werk verzameld van tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars aan de hand van het thema landschap en reizen. Ook de persoonlijke bezittingen van Jan Heesters behoren tot de vaste collectie. De collectie is te groot om in zijn geheel te tonen. Bij wisselexposities wordt steeds een ander stukje onder de aandacht gebracht.
Ontdek in Heesters’ voormalige woonhuis aan de Pompstraat hoe de kunstenaar leefde. Het historisch woonhuis, met antiek meubilair, bijzondere voorwerpen en kunstwerken is een belangrijk onderdeel van het museum. Even terug in de tijd, naar de sfeer van de jaren dertig. De kachel die oma ook nog had, de pronkkast en de pomp, leveren sommige bezoekers mooie herinneringen op, terwijl anderen meer leren over het verleden.
In 2007 is achter het voormalig woonhuis van Jan Heesters een glazen paviljoen gebouwd. Zowel het historisch woonhuis als dit paviljoen worden gebruikt voor enkele wisseltentoonstellingen per jaar, zoals thematentoonstellingen over de Schijndelse kunstenaars Jan Heesters en Dorus van Oorschot. Daarnaast zijn er vaak exposities van tijdgenoten van Jan Heesters. Incidenteel exposeren hedendaagse kunstenaars in het museum. Zo vindt er om de twee jaar in mei een expositie plaats rondom de Atelierroute Schijndel.
Achter het historisch woonhuis ligt de beeldentuin van het museum. De tuin wordt met uitzondering van de wintermaanden gebruikt voor exposities van hedendaagse kunstenaars. Te midden van het groen komen de beelden verrassend goed tot hun recht. Er staan ook prachtige bomen, zoals een moerbei-, kweeperen- en een walnotenboom; nog uit de tijd van Jan Heesters.
Een kunstenaar in hart en nieren. Waar Jan Heesters ( Schijndel 1893-1982) ook was: hij had potlood en papier bij de hand. Genieten kon hij van de schoonheid van de natuur, en daarna moest hij die vastleggen op papier of doek. Maar ook de mens, poserend of aan het werk, tekende of schilderde hij.
Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel 1910-1989) was een mens van de natuur.
Het dorp, het boerenleven, de natuur en het Brabantse landschap waren onderwerpen voor zijn schilderijen.
In 2019 heeft Stichting Atelier van Oorschot een collectie van ruim 120 kunstwerken van Dorus van Oorschot als schenking overgedragen aan het Museum Jan Heestershuis.