De VrijheidsSok
Dit najaar staat in het teken van 80 jaar Herdenken en Vieren in Meierijstad. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Bianca van der Linde van Montuthu Design Studio de VrijheidsSok ontworpen.
De VrijheidsSok en het ontwerpproces zijn opgenomen in de expositie Stof tot Nadenken – Textiel op de keper beschouwd. Deze expositie laat de verschillende kanten van textiel zien: hergebruik en duurzaamheid, massaproductie en persoonlijke identiteit. Onderdeel van de expositie zijn originele vrijheidsrokken naar ontwerp van verzetsstrijdster Mies Boissevain - van Lennep uit een bruikleen van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Deze rokken zijn gemaakt om de herwonnen vrijheid na de Tweede Wereldoorlog te vieren.
Het ontwerp van de Vrijheidssok is hierop gebaseerd en bestaat evenals de rokken ook uit allemaal verschillende vlakken die staan voor de verschillende invloeden in onze huidige gepolariseerde samenleving. De verschillen worden in de media negatief uitgelicht maar het zou beter zijn om de overeenkomsten op te zoeken en samen te gaan voor een mooie samenleving waarin je mag zijn wie je wilt zijn ook al ben je niet precies hetzelfde als je buurman. Veel van de problemen in de wereld zijn te groot om als individu op te lossen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat we samen wel kunnen bereiken. En tegelijkertijd elkaar de ruimte te laten om de eigenheid in vrijheid te vieren.
“Het lijkt me
super om mensen tegen te komen die ook deze sokken dragen… bij de een onder een strak pak, in nette schoenen en bij een ander juist onder een
spijkerbroek, in gympies … dat geeft meteen iets gemeenschappelijks!” - Bianca van der Linde
Draag deze sokken met respect voor degenen die voor ons gevochten hebben en dat nog steeds doen. En vertel jouw verhaal door er iets aan toe te voegen. Wie ben jij en wat wil je uitdragen? Ben je trots om in Nederland te wonen, dat je Brabander bent, of dat je goed bent in je sport? Dat je een overlever bent? Je kunt het laten zien met jouw eigen sok. Hoe vier jij de vrijheid?
De VrijheidsSok is vanaf 15 september verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Jan Heestershuis voor 9,99 euro.